Tussen 50% en 80% van alle mensen maakt een traumatische gebeurtenis mee in zijn of haar leven. Zo’n 14% houdt daar blijvende psychologische schade aan over: PTSS. Omdat er zo veel mensen te maken krijgen met een psychologische stoornis die zware gevolgen kan hebben voor de slachtoffers, is het belangrijk dat zij de mogelijkheid krijgen om te genezen door middel van een passende therapie. Een van de ontwikkelde manieren om PTSS en andere trauma gerelateerde stoornissen te genezen is Eye Movement Desensitization and Reprocessing, oftewel emdr therapie amsterdam.

EMDR is in de jaren 60 van de vorige eeuw ontwikkeld door een Amerikaanse psychologe die bemerkte dat zij minder last ondervond van storende gedachten als zij afgeleid was. Door dit inzicht heeft zij een therapie kunnen ontwikkelen die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt en waarvan is bewezen dat het werkt.

EMDR is dus een vorm van therapie die is gebaseerd op het afleiden van het slachtoffer, maar hoe werkt het precies?

In de eerste instantie zal de therapeut met de patiënt het hebben over de traumatische gebeurtenis die ertoe heeft geleid dat de patiënt lijdt aan PTSS. Aan de hand van dat gesprek probeert de therapeut dan enkele herinneringen vast te stellen die het meest storend zijn voor de patiënt.

Vervolgens neemt de therapeut ter voorbereiding op de behandeling en de mogelijke emotionele pijn enkele manieren door waarmee de patiënt zichzelf kan kalmeren. Tegen die tijd heeft de therapeut al een selectie gemaakt van herinneringen die zullen worden opgehaald bij de behandeling.

Nadat de therapeut de patiënt klaar acht om te beginnen met de behandeling, wordt de patiënt gevraagd om de door de therapeut geselecteerde herinneringen één voor één op te halen. Tijdens zo’n herinnering leidt de therapeut de patiënt af door middel van handgebaren en soms muziek. De patiënt krijgt dan even de tijd om na te denken over de emoties die op zijn gekomen tijdens het herleven van de traumatische gebeurtenis en deelt die met de therapeut, waarna een volgende herinnering behandeld kan worden.

Na vele sessies is het beoogde resultaat  dat de patiënt de herinnering niet meer zo scherp en fel voor zich ziet, omdat de patiënt tijdens het herleven ervan telkens werd afgeleid. Indien u lijdt aan PTSS, is het aan te raden om een goede psycholoog den haag te zoeken en te vragen of zij ook EMDR therapie aanbieden.