Wanneer je last hebt van oedeem, vindt er vochtophoping plaats op een plek waar dit niet de bedoeling is. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem, welke vaak in de benen, maar soms ook in de armen voorkomt. Lymfoedeem wekt bij iedereen andere symptomen op, bij sommige mensen worden de tenen bijvoorbeeld een beetje vierkant van vorm, maar het kan ook voorkomen dat de structuur van je huis verandert. Wanneer je twijfels hebt, is het verstandig om even langs te gaan bij een arts. Tijdens dit gesprek met uw arts, zal deze verschillende dingen met u bespreken. Als eerste zal deze waarschijnlijk nagaan wat het verloop van de aandoening tot nu toe is, en of dit vaker voor is gekomen in de familie. Bovendien gaat de arts tijdens zo’n gesprek vaak dieper in op leefomstandigheden en andere factoren die een rol kunnen spelen in het beïnvloeden van de klachten.

Lymfoedeem is op verschillende manieren te behandelen. Het komt vaak voor dat de arts een elastische kous of een compressiekous adviseert. Deze zorgen ervoor dat het vocht zo goed mogelijk terug naar het hard wordt gebracht. Het beste resultaat bereik je door de kous de hele dag te dragen. Omdat het belangrijk is dat zo’n kous goed aansluit op het lichaam, worden deze vaak op maat gemaakt.

Een andere vorm van behandeling, is de lymfepress. Deze behandeling richt zich specifiek op het terugdringen van de vochtophoping in uw ledematen. De behandling wordt uitgevoerd met behulp van een lymfapress apparaat. Deze bestaat uit een luchtpomp welke is aangesloten op een arm- of beenmanchet. Omdat de manchet is voorzien van luchtkamers, komen er drukgolven tot stand. Deze golven wekken een effect op dat lijkt op een massage. Het vocht wordt dus als het ware uit de ledematen gemasseerd. Dit maakt gelijk uw armen en benen weer een stuk soepeler en slanker, omdat al het vocht eruit is gehaald.